Agility

Agility blev en officiell hundsport i Sverige 1987 och sedan dess har den bara blivit mer och mer populär. Detta är en fartfylld, energisk och rolig hundsport som går ut på att ekipaget, det vill säga hunden med hjälp av föraren, ska ta sig igenom en hinderbana bestående av cirka 14-20 hinder. På tävling handlar det om att ta sig igenom banan så snabbt som möjligt, med så få missar som möjligt.

Olika klasser och hinder hinder

agility

Denna hundsport finns i både hopp- och agilityklass. Det som skiljer de båda åt är att agilityklassen kan innehålla alla hinder, medan hoppklassen saknar balanshinder. Båda klasserna har tre olika svårighetsgrader; klass I, klass II och klass III. Hindren delas upp i balanshinder (A-hinder, balansbom och gungbräda), hopphinder (hopp/oxer, viadukt/mur, däck och långhopp) och övriga hinder (slalom, rund tunnel och platt tunnel). Även om många hinder testar hundens fysiska kapacitet, är det samtidigt ett lika stort test av hundens mentala förmåga.

Vid A-hinder och balansbom ska hunden ska ta sig över ett hinder där minst en tass måste stöta i specifika kontaktfält på upp- och nedfartssidan. Gungbrädan fungerar i princip likadant, med skillnaden att alla fyra tassar måste stöta i hindret innan mittlinjen.

När det kommer till hopphinder i form av oxer, viadukt eller mur ska hunden hoppa över hindret eller bommen utan att riva. Vid hopp genom däck får hunden röra vid däcket, så länge det inte delas. Ett långhopp innebär att hunden måste hoppa över alla de hinder som finns mellan hörnpinnarna.

Slalom är exakt som det låter, det vill säga att hunden springer slalom genom varannan pinne från höger och varannan från vänster. Det är viktigt att slalomhindret startar till höger om den första pinnen. Tunnlarna ska springas igenom och den platta tunneln måste forceras av hunden.

Att börja träna agility

Det finns massor av kurser runtom i hela landet och de flesta brukshundsklubbar har agilitybanor man kan träna på. Om man vill kan man även bygga en egen liten träningsbana med hinder hemma i trädgården. Kommunikationen mellan hund och förare är extremt viktig i denna sport och det är ett stort plus om hunden redan från början har en bra grundlydnad. Om man ska träna på allvar bör hunden vara minst ett år gammal och färdigväxt då agility är en väldigt fysiskt krävande hundsport.

Att tävla i agility

Det finns en rad klubbar, bland annat Svenska Agilityklubben, som arrangerar agilitytävlingar, klubbmästerskap, SM med mera. Tävlingarna är uppdelade i fem klasser utifrån hundens storlek; x-small, small, medium, large och x-large. Utöver storleksklasserna finns även tre olika svårighetsklasser och för att ta sig vidare till nästa klass behöver man få tre pinnar. För att bli agility-champion krävs tre certifikat från klass III. Alla raser, även blandraser är välkomna att delta på tävling, med det finns ett krav om att hunden måste vara minst 1,5 år gammal.

På tävling gäller det att hunden tar alla hinder i rätt ordning och från rätt håll, inte river eller springer förbi hinder och heller inte stannar, tvekar eller springer av banan. Hunden får heller inte uträtta sina behov på banan. Hund och förare får inte stöta i varann under tävling och föraren får heller inte ha någon typ av belöning att locka med, till exempel godis eller leksak, mer än sin uppmuntrande röst.