Hundkapplöpningar

Hundkapplöpning är en sport som har sin grund jakt på hare där man hade hjälp av hund. Jaktformen är gammal, den finns beskriven så tidigt som 450 år fKr, och utifrån jaktformen utvecklades tävlingsformen. Nuförtiden är det mindre vanligt att man tävlar med levande byte. Det finns två olika former av hundkapplöpning som brukar användas. Den vanligaste är att hundarna tävlar mot varandra på en oval bana. De distanser man brukar använda i Sverige är 320 meter som kallas för kort, 550 meter som kallas för medel, 780 meter som är långdistans och supersprint som är 90-100 meter. De flesta grayhound-loppen går i USA och Storbritannien, i Sverige är sporten relativt liten.

Lure coursing

Den andra formen av hundkapplöpning är Lure coursing. Då springer hundarna inte på en bana utan på ett öppet fält, och de försöker komma ifatt ett byte. Nuförtiden använder man inte levande byten utan mekaniska. De är inställda så de ska springa oförutsägbart, i sicksack, med snabba svängningar, det kanske byter riktning osv. Allt är för att det ska likna ett verkligt byte. Hundarna som tävlar får poäng i fem olika kategorier: entusiasm, fart, följsamhet, rörlighet och uthållighet. I varje kategori kan man få 0-20 poäng. Det som bedöms är hundens jaktinstinkt.

hundkapplopningar

Träna en hund för hundkapplöpning

Grayhound-hundar är annorlunda att träna än andra hundar, kanske framförallt för att de behöver hjälp med motivationen. En stor del av tränandet handlar om att få hunden att vilja försöka. Bra trick är att använda belöningar, ha korta träningspass och peppa på alla sätt man kan.

Vardagsmotionen är viktig för att hunden ska få en grundkondition. Det är också så muskler och leder kan hålla sig smidiga och starka, vilket är helt grundläggande inför tävlingar. Däremot räcker det inte, i hundkapplöpning måste hunden snabbt kunna komma upp i maxhastighet och sen hålla den genom loppet. Det allra bästa är om det går att träna de momenten på en kapplöpningsbana, så hunden vänjer sig också vid banan. Går inte det så är ett alternativ att cykla med hunden och då göra snabba accelerationer. Ett annat alternativ är att använda sk backsläpp.

Spela på hundarna

Att spela på hundar i Grayhound-lopp är roligt, och det roligaste är kanske att det är en fråga om skicklighet, så man blir bättre och bättre på det. Man kan spela utan att ha förkunskaper, men om man läser på, lär sig mer om de olika hundarna och håller koll på startlistor och resultat ökar ens chanser att satsa på rätt hundar.

Det finns tre olika spelformer: GR 6, GR 3 och GR Special. I GR 6 ska man för att vinna lyckas satsa på de vinnande hundarna i 6 lopp. GR 3 handlar också om att hitta de vinnande hundarna, men då bara i tre olika lopp. GR Special handlar istället om att man ska lyckas satsa på vilken hund som ska få placering 1, 2 och 3 i ett visst lopp (och gissa på rätt ordningsföljd).

Rent tekniskt är det lättast att spela via bettingsidor på nätet. På en del av dem går det också att se loppen livestreamade. Om du vill läsa mer om olika casinon och bettingsidor på nätet finns det info på Beritbettar.se.