Lydnad och rallylydnad

Även om både lydnad och rallylydnad innefattar just lydnad är det ändå två helt olika grenar inom hundsportvärlden. Vanlig lydnad är en av Sveriges äldsta hundsporter som etablerade sig här på 60-talet, medan rallylydnad är en relativt ny sport som inte blev officiell förrän 2011.

Gemensamt för båda sporterna är att hund och förare måste ha ett fint samarbete, bra allmänlydnad samt en god kontakt, men det är ganska stor skillnad på vad hunden ska klara av i de olika sporterna.

Inom vanlig lydnad är det viktigt med precision och perfektion, medan rallylydnad är mer lättsam utan superstränga regler. Bedömningar på tävling är mer generösa i rallylydnad och det är vanligt att förare pratar högt och fritt med hunden och uppmuntrar med olika typer av glädjeyttringar, något som inte får förekomma inom vanlig lydnad. Överlag anses rallylydnad vara en mindre stel sport där fokus ligger på det glädjefyllda samarbetet.

Lydnad och rallylydnad

Klassisk lydnad

En av de vanligaste tävlingsgrenarna inom hundsport är lydnad, som går ut på att visa upp följsamhet och precision genom att hunden utför olika moment efter förarens kommandon. Några exempel på dessa moment är inkallning, fritt följ, linförighet, apportering och platsliggning.

Det finns fyra olika klasser att tävla i; startklass, klass I, klass II och klass III. För att få delta i startklass ska hunden ha fyllt 10 månader. I övriga klasser är åldersgränsen 12 månader. Ju högre upp i klasserna man kommer desto svårare blir momenten och det är inte förrän man får tillräckligt höga poäng som man blir uppflyttad till nästa klass. För att bli lydnadschampion måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK, samt ha fått tre stycken 1:a pris i klass 3 (vilket motsvarar 256 poäng) på lydnadstävling.

För att få delta på tävling måste föraren vara medlem i någon SKK-klubb. Alla klubbar inom SKK får arrangera tävlingar, men den vanligaste är Svenska Brukshundsklubben, SBK.

Rallylydnad

Rallylydnad är som sagt en ganska ny sport som utvecklades så sent som på 2000-talet. Trots detta har det hunnit bli en väldigt populär hundsport som tilltalar många hundar och dess ägare. Namnet rallylydnad kommer inte från att det ska gå fort som många tror, utan det anspelar på kartläsningen inom rally. Rallylydnad med hund handlar om att ta sig igenom en rallylydnadsbana där det finns skyltar med anvisningar som visar vägen samt vad som ska göras. Dessa skyltar sitter med cirka 3-5 meters avstånd. En bana innehåller cirka 12-20 olika moment som ofta är delar från den vanliga lydnaden.

Rallylydnad passar för den vanliga familjehunden (minst 10 månader gammal) som har en god kontakt med sin ägare. Man tävlar i fyra olika klasser; nybörjare, fortsättning, avancerad samt mästare. I nybörjarklassen är hunden kopplad just för att det ska vara en enkel sport att börja träna och tävla i. Det finns inga krav på att hunden ska utföra alla moment helt perfekt, man kan få ett bra resultat ändå. Störst fokus ligger på samarbete och kommunikation mellan hund och förare.